
Palissander hout is een bedreigde soort
Omdat je met het hout heel veel verschillende toepassingsmogelijkheden hebt is het erg geliefd. De houtsoort wordt echter met uitsterven bedreigd en is daarom niet meer zo eenvoudig te verkrijgen. Een domper voor heel veel houtbewerkers in deze tijd…
Het Palissanderhout komt uit Zuid-Amerika, het zogeheten Riopalissander, ook wel Dalbergia Nigra genoemd. Het andere bekende Palissander is Indisch palissander. Het hout ruikt heerlijk als je er mee aan de slag gaat. Reden voor de Engelsen om het geliefde hout een koosnaampje te geven: Rosewood. Die naam zegt genoeg toch?
Palissander steeds meer waard
Vandaag de dag wordt palissander niet meer op veel plekken gebruikt. Dit komt met namen omdat het er nog maar heel schaars is. Het is daarom tegenwoordig ook verboden om nog gebruik te maken van deze houtsoort als je er geen toestemming voor hebt. Het lastige aan dit hele verhaal is dat die toestemming niet zomaar wordt verleend. En de mensen die het palissanderhout op voorraad hebben bewaarden de bonnetjes destijds niet. Veel mensen kochten een aantal jaren geleden groots in maar die bonnetjes zijn inmiddels verdwenen. Tot grote ergernis van de verkopers want nu mogen ze niets meer met het hout doen, terwijl ze het wel op hun zolderkamer hebben liggen.
Vroeger werd er wel veel gewerkt met deze houtsoort. Die meubels zijn op dit moment steeds meer waard omdat de houtsoort zo geliefd is. Veel spullen die met uitsterven bedreigd worden, worden dan pas écht geliefd.
Rosewood S83 Chair by Eugenio Gerli – Shopthemark
Rio palissander wordt duurder en duurder
De prijs van Rio Palissander kan natuurlijk niet achterblijven. Omdat de voorraad schaars is en omdat maar zo weinig mensen aan de houtsoort kunnen komen stijgen de prijzen. Zo kostte vroeger een kubieke meter ongeveer drieduizend euro, nu begint die prijs vanaf ongeveer twintigduizend euro. Rio palissander is er dus alleen nog maar voor de rijken onder ons kun je wel stellen. De houtsoort is zo geliefd omdat het hout heel erg lang mee gaat en omdat het prachtige adertekeningen heeft. De roodbruine strepen worden afgewisseld met zwartbruine en dit geeft een geweldig effect.
Rio palissander is dus vandaag de dag steeds lastiger aan te komen maar mocht je nog een vintage meubel vinden dan is het zeker de moeite waard om er in te investeren. Je weet immers maar nooit… De waarde van deze meubels zullen alleen maar hoger worden. De Deense designers maakte in hun ontwerpen vaak gebruikt van palissander. Met name bekende designers als Finn Juhl, Arne Vodder, Børge Mogensen, Kaare Klint en Hans Wegner.