
Bramin refereert aan de plaats waar de fabriek stond, Bramming
Bramin møbler is een meubelfabriek ontstaan uit NA Jørgensens Møbelfabrik. Henry W. Klein was de bekendste ontwerper voor het bedrijf Bramin møbler. De naam refereert aan de plaats waar de fabriek stond, Bramming. Een plaats aan de westkust van Jutland, een schiereiland van Denemarken. Het bedrijf was vanaf de jaren ’50 tot in de jaren ’80 samen met Fritz Hansen een grote producent van houten meubelen. Daarnaast kochten zij het patent van Henry W. Klein om meubelen te maken. Het contact met deze, van oorsprong Noorse, designer is zo goed dat hij verhuist naar Bramming om direct bij het bedrijf betrokken te zijn. Zij hadden een continue presentatie van zijn meubels in het beroemde Bella Centret in Copenhagen. Henry W. Klein was hier altijd bezig om de mooiste presentaties te maken.
Helaas heeft Bramin de crisis in de jaren ’80 niet kunnen overleven.
Designers
Henry W. Klein was overigens niet de enige designer die voor Bramin ontwierp.
Onder andere Hans Olsen, Frank Reenskaug, en Kurt Ostervig ontwierpen prachtige meubels voor het Deense bedrijf.
Voornamelijk in de populaire materialen Palissander, eiken en teak hout en wollen bekleding.
De bekendste serie is het model 473. De serie bestaat uit een eetkamertafel, eetkamerstoelen met en zonder armleuningen. Een duidelijk terugkomend detail in deze serie zijn de massief houten ‘schijfjes’ verwerkt in de rugleuning, armleuningen en de hoeken van de tafel.
De fauteuil Gyngestol type no. 182 van Frank Reenskaug heeft zichtbare kenmerken van de bekende Chieftain chair van Fin Juhl. De Gyngestol stoel is Frank Reenskaug zijn bekendste ontwerp, een minder bekende stoel, de Cross chair die hij ontwierp voor het Noorse merk Olaf Tønnesen Møbelfabrikk heeft kenmerken de beroemde designer Hans j. Wegner. De CH-29 Sawbuck eetkamerstoel heeft bijna hetzelfde frame.
Hoe zijn de meubels van Bramin gemerkt?
De meubelen zijn vaak gemerkt met een sticker aan de achterzijde of aan de onderkant van het meubel. De sticker met NA J by Bramin is van de begintijd. Daarna hebben ze het logo van Bramin veranderd in Bramin met een sierlijke letter a in tegenstelling tot het andere lettertype.