
Pastoe design meubels: al jaren succesvol
In 1913 richtte Frits Loeb de fabriek Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) op. Gevestigd in Utrecht. Zoals velen van ons misschien wel weten. Want, hij zit er nog steeds. Alleen niet meer gevestigd op de originele plek.
Frits Loeb richtte de fabriek in 1913 op. Destijds nog onder de naam Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS). Deze fabriek was gevestigd aan de Oosterkade 30 in Utrecht. Een prachtige plek. In eerste instantie waren de meubels die er geproduceerd werden alleen bestemd voor de winkel aan de Ganzenmarkt, eveneens in Utrecht. Al snel werden de producten op verschillende plekken in Nederland verkocht.
Het gevolg hiervan was dat de ruimte op de Oosterkade te klein werd. Daarom verhuisde de fabriek in 1918 naar Rotsoord, daar is hij nog steeds gevestigd. Ik zou zeggen dat je er zeker eens een kijkje moet gaan nemen.
Cees Braakman introduceert nieuwe techniek
De fabriek richtte zich met de meubels vooral op het grote publiek.
Na de Tweede Wereldoorlog trof Loeb een leeggeplunderde fabriek aan. Toch besloot hij UMS weer op te gaan bouwen. Hij kon immers niet zonder zijn ‘kindje’.
In 1948 werd de nieuwe naam van de fabriek geïntroduceerd: Pastoe. Bedrijfsleider en ontwerper op dat moment was Cees Braakman. Hij introduceerde een nieuwe techniek met plywood. Hieruit ontstond model SB 02 dat later zijn bekendste Pastoe meubel werd. (Zie foto.)
Pastoe vandaag de dag staat voor meubels zonder poespas en kapsones. “Tegenwoordig profileert Pastoe zich niet meer alleen met bergmeubelen maar worden ook zitmeubels geproduceerd. Onveranderd blijven de pure vormgeving, de ambachtelijke productie kwaliteit en het streven naar technische innovatie”, aldus het bedrijf op haar website.