
Het Nederlandse design bedrijf Pastoe, officeel UMS Pastoe
Pastoe, officeel UMS Pastoe, de afkorting van Utrechtse Machinale Stoel en Meubelfabriek. In 2013 wordt alweer de 100e verjaardag gevierd.
Dit vieren ze met een grote tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.
100 jaar geleden heette ze alleen nog niet UMS Pastoe, maar UMS. Frits Loeb voegde na de Tweede Wereldoorlog pas Pastoe toe.
Cees Braakman voor Pastoe
Als zoon van een eerdere bedrijfsleider, komt Cees Braakman in 1948 op 17 jarige leeftijd in dienst. Hij leerde in het bedrijf de basis van het vak. Na de tweede wereldoorlog ging Cees Braakman naar Amerika om de productie processen te onderzoeken van het Amerikaanse Design. Bij terugkomst wordt hij vrijwel direct het hoofd van de vormgevers bij het bedrijf en hij ontwerpt de eerste moderne meubellijn voor ze. Cees Braakman liet zich graag inspireren door de Amerikaanse ontwerpers zoals Charles and Ray Eames, Braakman leerde dit beroemde ontwerpduo kennen bij Herman Miller.
Het model SB02 uitgevoerd berken en teak hout is geïnspireerd op de LCW (Lounge Chair Wood). Niet alleen de techniek van de lagen gebogen hout inspireerde Cees Braakman maar ook de stijl en de vorm. Het gebogen hout kwam ook terug in de Berken serie van Cees Braakman.
Scandinavische stijl
In 1940 werden Meubels uit Scandinavië erg populair in Europa, zij kon daarin natuurlijk niet achter blijven. Ze ontwierpen niet alleen in Scandinavische stijl maar importeerde ook meubels uit Scandinavië. Ze importeerde de meubels van het Zweedse merk Nesto. Zo kan het voorkomen dat er de stempel van Nesto onder een meubel staat en de sticker van Pastoe. Op de spijlenstoelen van Yngve Ekström voor Nesto komt dit voornamelijk voor.
Multiplex zitting Nesto zitting; massief met gefineerde laag
Je kunt deze stoelen herkennen aan de massief houten zit met een gefineerde laag. Veel spijlenstoelen zijn in die tijd gemaakt van multiplex. Yngve Ekström ontwierp deze stoel in 1956.
Pastoe staat ook bekend om zijn vooruitstrevende marketing. Men maakte al vroeg gebruik van illustratoren en fotografen die de tijdsgeest perfect aanvoelde.
Foto: – flierinterieur.nl –